Šachový tábor Vracov 2023 – shrnutí

Článek napsala Ludmila Tutková, fotky a videa dala dokupy Marie Vašková – díky moc 🙂

Zase po roce se naše šachová rodina sešla na táboře, tentokrát v opravdu hojném počtu. Po loňském Vanově jsme letos zamířili za teplem na Jižní Moravu, konkrétně do nám již dobře známého Vracova. Tábor trval devět dní, ze které jsme stihli mnohé.

            První den, po příjezdu všech táborníků na DDM Vracov, se děti ubytovaly, následně na to proběhlo rozřazení do týmů. Poté již tradičně proběhl šachový test pro rozdělení do šachových skupin na dopolední přednášky a turnaj. Následovaly seznamovací hry, tvorba týmových vlajek a jedna z vícero narozeninových oslav našich táborníků. Pak už jen večeře, osobní volno a večerka.

            Druhý den začal klasicky, budíček, rozcvička, osobní hygiena, snídaně, bodování úklidu a dopolední šachový program – přednáška a první kolo turnaje. Po obědě a krátkém poledním klidu jsme se vydali na koupaliště, kde došlo k odhalení tématu tábora – Z pohádky do pohádky. První pohádkou byla Červená Karkulka. Hry na koupališti tedy byly tematické, děti ve štafetě s pexesem soutěžily, kdo se k babiččině chaloupce dostane jako první, zašívaly rozřezané břicho vlka a poznávaly lesní porost, zvířata a jejich stopy.

            Dopolední program dalšího táborového dne se od předchozího nijak nelišil. Po obědě proběhla námi oblíbená šachová štafeta, u níž se letos děti opravdu zapotily. Při tak vysokém počtu táborníků, a tudíž i týmů děti odběhaly hned pět partií. Během přestávky mezi koly štafety podstoupili naši instruktoři vodní výzvu – jejich úkolem bylo přelít vodu postupně z prvního kbelíku až do posledního v řadě a z něj zpět do prvního, ovšem naprosto poslepu.

            Po náročné šachové štafetě v předešlém dni i dopoledním šachovém programu jsme po obědě opět vyrazili na koupaliště a započali zde cestu naskrz další pohádkou, tentokrát O perníkové chaloupce. Veškeré odpolední hry si pro táborníky připravili instruktoři. Děti tak musely čelit výzvám jako je stavění oné perníkové chaloupky, bezpečný přenos vajec a jiných surovin k přípravě perníku nebo uhádnutí hádanky pro bezpečný únik z lesa. Po návratu na DDM následoval další šachový program, tentokrát přednáška FIDE mistra Miroslava Juráska, o niž byl i po tak náročném dni velký zájem.

            Nešachovým programem pátého dne tábora nás provedla pohádka o Smolíčkovi Pacholíčkovi. Nejmladší členové oddílů byli uneseni zlými Jeskyňkami a úkolem zbytku týmu jakožto Smolíčkova jelena bylo podle šipek svého Smolíčka v lese najít. Kvůli nepřízni počasí Smolíček v lese pobýval během dopoledne, po obědě a poledním klidu naopak následoval šachový program – přednáška a čtvrté kolo turnaje. Jelikož přednášek není nikdy dost, po večeři následovala další, tentokrát nešachová.

            Program šestého dne byl opět v rukou velice šikovných instruktorů, kteří si na motivy pohádky O třech prasátkách připravili pro děti Úřad, kde bylo zapotřebí získat stavební povolení pro prasečí domečky. Po večeři proběhl oblíbený turnaj v bleskovém šachu. Děti, které si turnaj hrát netroufly, soutěžily o nejkrásnější hrad z písku.

            Nastal čas si od pohádek trochu odpočinout, a tak po šachovém dopoledni přišlo sportovní odpoledne. Děti, tentokrát individuálně, soutěžily v disciplínách jako jsou trojskok snožmo, kuželky, hod obručí nebo plank na výdrž, nepřekonávaly ovšem jen své fyzické možnosti, ale i svůj strach. Místo klasické večeře jsme opékali špekáčky za zpěvu u táboráku, který nám bohužel překazil vydatný déšť. Neodradilo nás to, špekáčky se dopekly na pánvi a ve zpěvu jsme pokračovali v jídelně. Uprostřed noci znovu došlo na překonávání strachu, čekala nás totiž stezka odvahy připravená převážně instruktory. Všichni táborníci úspěšně dorazili do cíle.

            Osmý, a tedy i poslední celý den našeho tábora pokračoval taktéž posledním kolem turnaje. Odpoledne týmy soutěžily ve vymydlování tuhého mýdla, které následně posloužilo pro lachtaní závody. V průběhu tábora týmy za veškeré disciplíny sbírali klíče, které se jim náramně hodily v poslední velké hře – Pevnost Boyard. V úkolech této zákeřné hry pak jednotlivci reprezentující svůj tým soutěžili o indicie nutné k uhádnutí konečného hesla. Úkolů jako zatloukání hřebíku, hrabání se ve zbytcích jídla nebo hledání gumových medvídků v hromadě šlehačky za pomoci pouze úst se zhostili náramně. Všem týmům se dařilo a všichni si došli pro poklad.

            Devátý a poslední den tábora se nesl v duchu balení, ale taky radosti z výher při vyhlašování týmové i individuální soutěže. Následovaly hry na rozloučenou, poslední zápas v ping pongu, rozdělení si týmových odměn a pak už nezbývalo nic jiného než si opravdu dát sbohem.

            Jako každý rok, tábor byl skvělý a všichni vedoucí, instruktoři i děti si ho náramně užili. Je to jen pár dní od konce, ale všichni už se těšíme, až se za rok zase sejdeme na dalším šachovém táboře!

Super fotky z tábora najdete tady : Šachový tábor Vracov 2023 – maruzs – album na Rajčeti (idnes.cz)

A parádní videa zde : Šachový tábor Vracov 2023 – YouTube

Ztráty a nálezy (+ modré gumáky) a také průběžné zpravodajství bylo tady : Facebook

Výsledky turnajů zde : Chess-Results Server Chess-results.com – Táborový blicák 2023, Chess-Results Server Chess-results.com – Táborový turnaj B. a Chess-Results Server Chess-results.com – Táborový turnaj A 2023

No a nakonec se přidávám já s poděkováním za prima tábor všem dětem, instruktorům i vedoucím. Už teď se těším na další a ten bude 13.-23.7.2024. Zapište si to do kalendáře a podle toho plánujte akce příštího léta 🙂

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*